نکات مهم در رابطه با اجزای دوربین مداربسته

اجزای دوربین مداربسته
مدت زمان مطالعه مقاله اجزای دوربین مداربسته: 9 دقیقه

در گذشته اصلی‌ترین دلیل استفاده از دوربین‌های مداربسته حفظ و کنترل امنیت اماکن بوده است. اما به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی و گسترش کیفیت این سامانه‌ها، دامنه استفاده از دوربین‌های مداربسته گسترش یافت و کاربردهای آن فقط به سامانه‌های حفاظتی محدود نشد. احساس نیاز به آرامش و امنیت با توجه به افزایش جمعیت در چند سال اخیر از دغدغه‌های اصلی  تمامی افراد جامعه شده است و سیستم‌های نظارتی و امنیتی، مانند دوربین‌های مداربسته حس آرامش و امنیت را برای افراد به ارمغان آورده است. به علاوه دوربین های مداربسته راهکار بسیار مناسبی برای جلوگیری از آسیب‌های جانی و مالی است که امروزه در همه‌جای دنیا این تکنولوژی به کار گرفته شده است.

فهرست مطالب
  • مقدمه

  • اجزای سازنده سیستم مداربسته

    • دوربین مداربسته

    • دستگاه DVR

    • شبکه مداربسته

  • اجزای اصلی دوربین در سیستم مداربسته

    • لنز دوربین

    • سنسور و برد دوربین

    • درگاه‌های دوربین

  • تجهیزات مورد نیاز جهت نصب دوربین مداربسته

  • سخن پایانی

 

مقدمه

در گذشته اصلی‌ترین دلیل استفاده از دوربین‌های مداربسته حفظ و کنترل امنیت اماکن بوده است. اما به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی و گسترش کیفیت این سامانه‌ها، دامنه استفاده از دوربین‌های مداربسته گسترش یافت و کاربردهای آن فقط به سامانه‌های حفاظتی محدود نشد. احساس نیاز به آرامش و امنیت با توجه به افزایش جمعیت در چند سال اخیر از دغدغه‌های اصلی  تمامی افراد جامعه شده است و سیستم‌های نظارتی و امنیتی، مانند دوربین‌های مداربسته حس آرامش و امنیت را برای افراد به ارمغان آورده است. به علاوه دوربین‌ های مداربسته راهکار بسیار مناسبی برای جلوگیری از آسیب‌های جانی و مالی است که امروزه در همه‌جای دنیا این تکنولوژی به کار گرفته شده است.

کلمه “دوربین مداربسته”  که با نام نظارت ویدیویی نیز شناخته می‌شود، ترجمه‌ی فارسی کلمه انگلیسی Closet Circuit television یا به صورت مخفف CCTV می‌باشد. دوربین مداربسته به کلیه دوربین‌هایی گفته می‌شود که در محل خود ثابت بوده و تصاویری را ضبط می‌کنند و سپس به یک یا چند محل دیگری از طریق سیگنال‌هایی ارسال یا منتشر می‌کنند. این تصاویر ارسال شده بر روی مانیتورهای اتاق کنترل نمایش داده می‌شود که بیشتر به منظور کنترل عملکرد واحدها مورد استفاده قرار می‌گیرد و این انتقال سیگنال و نمایش تصاویر توسط سیم یا بی‌سیم انجام می‌گیرد. از جمله کاربردهای امروزی دوربین‌های مداربسته می‌توان به کاربردهایی نظیر سیستم‌های پلیسی، نظامی، فضایی، صنعتی، کنترل ترافیک، ارتباط ویدیویی و تصویربرداری نامحسوس اشاره کرد.

با توجه به گسترش کاربرد دوربین‌های مداربسته در همه نهادهای دولتی، خصوصی و اماکن تجاری و مسکونی به منظور برقراری امنیت، این دوربین‌ها در انواع متفاوتی طراحی شدند تا با توجه به نیاز شما و شرایط موجود در محل نصب بتوان از آن‌ها استفاده کرد. انواع دوربین‌های مداربسته موجود در بازار دارای ویژگی‌های فنی و تنظیمات متفاوتی هستند که تجهیزات و قطعات مختلفی در ساخت این دوربین‌ها به کار رفته است. همچنین برای این‌که یک سیستم مداربسته به منظور کنترل و نظارت در یک مکان نصب شود به وسایل و تجهیزات مخصوص به خود نیاز دارد تا راه‌اندازی شود. در ادامه با ما همراه باشید تا نکاتی را در رابطه با اجزای سازنده دوربین مداربسته در مشهد و تجهیزات مورد نیاز برای نصب در اختیار شما قرار دهیم.

اجزای سازنده سیستم مداربسته

دوربین مداربسته یک دستگاه الکترونیکی پیچیده است که دارای اجزای زیادی می‌باشد و اگر در مورد نوع دوربینی که می‌خواهیم در یک مکان نصب کنیم، اطلاعات درستی نداشته باشیم، هنگام خرید اجزای سیستم و نصب و راه‌اندازی آن‌ها با مشکل روبه‌رو می‌شویم. برای راه‌اندازی یک دوربین مداربسته لازم است ابتدا اجزای سیستم مداربسته را مورد بررسی قرار دهید که در ادامه ما به برخی از اجزای اصلی سازنده که در بین تمام انواع مدارها مشترک هستند، خواهیم پرداخت.

دوربین مداربسته

دوربین‌ها نقش چشم را در یک سیستم مداربسته بر عهده دارند که در بین اجزای سازنده سیستم مداربسته از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند، به طوری‌ که افراد غیرمتخصص هم اهمیت این بخش از سیستم را درک می‌کنند. لازم است گفته شود که این جز از اجزای تشکیل دهنده دوربین مداربسته نیز در انواع مختلف وجود دارد و از طرف دیگر خود دوربین‌ هم با توجه به نوع و مدل متفاوت از اجزای بسیار زیادی تشکیل می‌شود که در ادامه اجزای اصلی دوربین را نیز در مدار مورد بررسی قرار می‌دهیم.

دستگاه DVR

اگر نقش چشم‌های یک انسان را بر عهده دوربین‌ها بگذاریم و وظیفه کل مدار را دیدن، دستگاه DVR در بین اجزای سازنده دوربین مداربسته نقش مغز را عملی می‌کند. به این صورت که تمام تصاویر و اطلاعات جمع ‌آوری شده از محیط اطراف از هر دوربین وارد DVR می‌شود و سپس در آن ذخیره می‌شود. دستگاه DVR در یک سیستم مدار بسته اهمیت بسیار بالایی دارد به گونه‌ای که بدون این دستگاه سایر اجزای سازنده دوربین مداربسته در عمل مداری وجود ندارند. از مهم‌ترین مشخصات دستگاه DVR می‌توان به تعداد دوربین‌های قابل پشتیبانی، Fps، قابلیت کنترل از راه دور، قابلیت اتصال فلش، فناوری فشرده سازی تصویر، ظرفیت حافظه، توانایی ضبط تصویر بر روی سی‌دی، قابلیت تشخیص حرکت و ظرفیت حافظه اشاره کرد.

عملکرد دستگاه DVR به زبان ساده به این صورت است که تصاویر را از طریق کابل یا شبکه بی سیم دریافت می‌کند و پس از جمع آوری داده‌ها در قالب تصویر نمایش می‌دهد. علاوه بر نمایش یکپارچه تصاویر دریافت شده، به طور مداوم نیز تصاویر می‌تواند با یک برنامه زمانی خاص در حافظه دستگاه DVR ذخیره شود. در بعضی از مدل‌های این دستگاه شما می‌توانید پس از این‌که تصاویر دریافت و ذخیره شد، ویدیو را به شکل آنلاین برای کاربران به اشتراک بگذارید. وظیفه دیگر دستگاه DVR کنترل دوربین‌های متحرک است یعنی از طریق پورت RS485 به شما امکان میزان زوم، چرخش و فوکوس دوربین‌های متحرک را می‌دهد.

شبکه مداربسته

در ساختار کلی دوربین مداربسته یک شبکه شباهت زیادی به اعصاب در بدن دارد زیرا بین گیرنده تصویر یعنی دوربین و مغز مدار یعنی DVR ارتباط برقرار خواهد شد. دوربین‌ها از دو روش بی‌ سیم و با سیم با دستگاه DVR ارتباط برقرار می‌کنند. در حالت بی سیم، سیم‌ها از طریق کدها و گونه‌هایی خاص با توجه به نوع و مدل مدار، اقدام به پخش اطلاعات و برق در طول مدار خواهند کرد. اما برای استفاده از یک مدار بی سیم، فرستنده، گیرنده و بستر بی‌ سیم مورد نیاز است. فرستنده و گیرنده رادیویی دوربین و DVR برای برقراری ارتباط از شبکه Wi-Fi استفاده خواهند کرد که هر کدام از سرعت و گونه‌های مختلفی برخوردار هستند.

توجه داشته باشید که دستگاه DVR و دوربین هر کدام دارای فرستنده و گیرنده جدا از هم می‌باشند که برای ارتباط بین دوربین و DVR یک شبکه محلی Wi-Fi یا همان اکسس پوینت در یک بستر مورد نیاز است. شبکه Wi-Fi که توسط یک مودم برقرار می‌شود، امکان جابه‌جایی اطلاعات با سرعت بالا را بین دو طرف ممکن می‌سازد. در این روش نوع مودم‌ها و کیفیت قطعات رادیویی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است چون در صورت وجود نقص، تصاویر دچار نویز شدید می‌شوند.

اجزای اصلی دوربین در سیستم مداربسته

دوربین در سیستم مداربسته شامل سه اجزای اصلی سازنده می‌باشد که در ادامه در مورد هر کدام توضیح خواهیم داد.

لنز دوربین

وظیفه لنز در بین اجزای سازنده دوربین دریافت تصویر است. هر جسمی در محیط اطراف نور خاصی را از خود پخش می‌کند که سبب می‌شود ما آن جسم را همان‌طور که هست ببینیم ولی اجسام منبع نور نیستند و فقط نوری که دریافت کرده‌اند را ساطع می‌کنند. وظیفه لنز دوربین نیز دریافت این نور ساطع شده از جسم می‌باشد. لنزها انواع متفاوتی دارند به گونه‌ای که توانایی دریافت نور از فاصله کنونی و زاویه پوشش تا توانایی تحرک در تنظیم دیافراگم و سرعت شاتر باعث شده است تا دوربین‌ها به شکل تخصصی متفاوت از یک‌دیگر باشند.

سنسور و برد دوربین

نور دریافت شده از طریق لنز باید توسط مداری خاص تبدیل به کدهای دیجیتال شود تا به عنوان وسایل الکترونیکی قابل درک باشد که این وظیفه به عهده سنسور موجود در دوربین می‌باشد. به این صورت که صفحات حساس به نور با توجه به رنگ و میزان نوری که دریافت می‌کنند سبب تغییرات ولتاژ محسوسی در مدار دوربین می‌شوند و این تغییرات در برد هوشمند دوربین به داده‌های دیجیتال معنادار تبدیل می‌شوند. در نهایت طی انجام یک فرایند پیچیده نرم ‌افزاری و سخت افزاری توسط برد، مجموعه داده‌ها توسط پورت یا همان درگاه به خارج از دوربین منتقل می‌شود.

درگاه‌های دوربین

درگاه‌های دوربین موجود بین اجزای تشکیل دهنده دوربین مداربسته به دو دسته تقسیم می‌شوند. به طوری‌که یک قسمت وظیفه دریافت برق را بر عهده دارد یا به اصطلاح در تغذیه الکتریکی دوربین کاربرد دارد که اگر از طریق این قسمت از درگاه برق وارد دوربین نشود عملکرد دوربین ممکن نیست. قسمت دیگر درگاه‌های اطلاعاتی هستند که در کنار مخابره کدهای تصویر به خارج از آن، دستورهایی که از طرف DVR صادر شده است (دستورهایی مانند حرکت لنز، فوکوس و چرخش) را به دوربین منتقل می‌کند. درگاه‌های دوربین نیز با توجه به نوع دوربین مداربسته از نظر ساختاری انواع مختلفی دارند که از کابل‌های متفاوتی استفاده می‌کنند.

تجهیزات مورد نیاز جهت نصب دوربین مداربسته

تعدادی از اجزا یا تجهیزات جانبی دوربین مداربسته هارد درایو، سنسورهای حرکتی، میکروفن‌های صدا، مالتی پلکسر تصویر، دستگاه اسپلیتر و تقویت کننده تصویر، تسترهای مانیتور، کابل دوربین، محافظ‌های خارجی، مبدل‌های تصویر، انتقال سیگنال HDMI بر روی کابل شبکه Cat6 ویدیو بالن و لوازم جانبی شبکه می‌باشد که با یکدیگر ترکیب می‌شوند و به عملکرد بهتر سیستم کمک می‌کنند و در این قسمت به توضیح چند مورد از این اجزا که لازم است کاربرد آن را بدانید، خواهیم پرداخت. مثلا تسترهای مانیتور دوربین مداربسته از مناسب‌ترین ابزارهایی هستند که قابل حمل می‌باشد و نصاب دوربین هنگام نصب باید جهت تنظیم دوربین به همراه داشته باشد.

به طور کلی دو نوع میکروفن صدا دوربین مداربسته به نام میکروفن‌های امنیتی همساز و میکروفن امنیتی منفرد وجود دارد. در نوع میکروفن امنیتی همساز، میکروفن و دوربین مداربسته از یک منبع برق مستقیم به صورت مشترک استفاده می‌کنند ولی میکروفن منفرد خود مجهز به منبع تامین برق است. پس نیازی نیست که میکروفن منفرد در همسایگی دوربین مداربسته قرار گیرد. مالتی پلکسر تصویر که با نام ماکس تصویر نیز شناخته شده است، امکان ترکیب سیگنال‌های چندین تصویر دوربین مداربسته یا سایر تجهیزات را با هم دارد و قادر به نمایش تمامی اطلاعات دریافت شده بر روی یک مانیتور است.

اسپلیتر و دستگاه‌های تقویت کننده دوربین مداربسته به نصاب این امکان را می‌دهد که کابل دوربین را به فواصل بیشتری انتقال دهد و همچنین امکان اشتراک سیگنال‌های تصویر دوربین مداربسته با چند دستگاه دیگر نیز وجود دارد. کابل استفاده شده هنگام نصب دوربین مداربسته از نوع کابل‌های کواکسیال می‌باشد که موجب انتقال تصویر از دوربین به دستگاه می‌شود. جالب است بدانید که ساختار کابل دوربین مداربسته کاملا شبیه به ساختار کابل آنتن تلویزیون است و فقط در حجم شیلد و قطر مرکزی متفاوت می‌باشند و کابل‌های RG59، RG6 و RG11 از انواع کابل‌های دوربین مداربسته به شمار می‌رود.

سخن پایانی

در دنیای پر خطر امروزی هر شخصی دنبال راهی برای رسیدن به آرامش است و تمام انسان‌ها قصد دارند به بهترین شکل ممکن از دارایی‌ها و اموال خود محافظت کنند و مهم‌تر از آن برای خودشان، خانواده، کارکنان و … محیطی امن ایجاد کنند. نصب و راه‌اندازی دوربین های مداربسته به شما این امکان را می‌دهد تا این آرامش و اطمینان را به راحتی، به دست آورید. برای این‌که بتوانید انتخاب بهتری از بین انواع دوربین‌های مداربسته داشته باشید، لازم است که نسبت به هدف خود و محل نصب آگاهی و اطلاعات دقیقی از اجزای سازنده دوربین مداربسته داشته باشید و بهتر است که قبل از خرید حتما از افراد کار بلد کمک بگیرید.

به عنوان سخن پایانی به شما توصیه می‌کنیم که قبل از خرید دوربین مداربسته فاکتورهای مهمی از قبیل سطح نور، انواع سنسور تصویر در داخل دوربین، مقدار کیفیت تصویر، مدت زمان ذخیره‌سازی تصویر دوربین‌های مداربسته، استاندارد کاری دوربین، مقدار هزینه برای نصب و هزینه‌های جانبی بعد از خرید دوربین مداربسته را طبق نیاز و توان خود حتما مد نظر قرار دهید. همچنین دوربین‌های مداربسته و لوازم جانبی آن را فقط از فروشگاه‌های معتبر تهیه کنید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود. در پایان امیدواریم که در این مقاله شما به اطلاعات مورد نیاز خود در مورد اجزای سازنده دوربین‌های مداربسته دسترسی پیدا کرده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button