آشنایی با تاریخچه دوربین‌ مداربسته

تاریخچه دوربین های مداربسته
مدت زمان مطالعه مقاله آشنایی با تاریخچه دوربین مداربسته: 7 دقیقه

کلمه “دوربین مداربسته”  که با نام نظارت ویدیویی نیز شناخته می‌شود، ترجمه‌ی فارسی کلمه انگلیسی Closet Circuit television یا به صورت مخفف CCTV می‌باشد. دوربین مداربسته به کلیه دوربین‌هایی گفته می‌شود که در محل خود ثابت بوده و تصاویری را ضبط می‌کنند و سپس به یک یا چند محل دیگری از طریق سیگنال‌هایی ارسال یا منتشر می‌کنند. این تصاویر ارسال شده بر روی مانیتورهای اتاق کنترل نمایش داده می‌شود که بیشتر به منظور کنترل عملکرد واحدها مورد استفاده قرار می‌گیرد و این انتقال سیگنال و نمایش تصاویر توسط سیم یا بی‌سیم انجام می‌گیرد.

فهرست مطالب
  • مقدمه

  • تاریخچه دوربین‌ مداربسته

    • نظارت زنده

    • حلقه‌های مغناطیسی

    • ظهور VCRها و راه حل تسهیم

    • دوربین‌ مداربسته مدرن

    • روی کار آمدن دیجیتال و DVRها

    • دستگاه‌های NVR

  • انواع دوربین‌ مداربسته از ابتدا تا اکنون

    • دوربین مداربسته آنالوگ

    • دوربین مداربسته دیجیتال HD

    • دوربین مداربسته تحت شبکه

  • سخن پایانی

 

مقدمه

کلمه “دوربین مداربسته”  که با نام نظارت ویدیویی نیز شناخته می‌شود، ترجمه‌ی فارسی کلمه انگلیسی Closet Circuit television یا به صورت مخفف CCTV می‌باشد. دوربین مداربسته به کلیه دوربین‌هایی گفته می‌شود که در محل خود ثابت بوده و تصاویری را ضبط می‌کنند و سپس به یک یا چند محل دیگری از طریق سیگنال‌هایی ارسال یا منتشر می‌کنند. این تصاویر ارسال شده بر روی مانیتورهای اتاق کنترل نمایش داده می‌شود که بیشتر به منظور کنترل عملکرد واحدها مورد استفاده قرار می‌گیرد و این انتقال سیگنال و نمایش تصاویر توسط سیم یا بی‌سیم انجام می‌گیرد.

در گذشته اصلی‌ترین دلیل استفاده از دوربین‌های مداربسته حفظ و کنترل امنیت اماکن بوده است. اما به مرور زمان و با پیشرفت تکنولوژی و گسترش کیفیت این سامانه‌ها، دامنه استفاده از دوربین‌های مداربسته گسترش یافت و کاربردهای آن فقط به سامانه‌های حفاظتی محدود نشد. به علاوه، دوربین‌های مداربسته راهکار بسیار مناسبی برای جلوگیری از آسیب‌های جانی و مالی است که امروزه در همه‌جای دنیا این تکنولوژی به کار گرفته شده است. از جمله کاربردهای امروزی دوربین‌های مداربسته می‌توان به کاربردهایی نظیر سیستم‌های پلیسی، نظامی، فضایی، صنعتی، کنترل ترافیک، ارتباط ویدیویی و تصویربرداری نامحسوس اشاره کرد.

دوربین‌های مداربسته انواع مختلفی دارند که هر روز شرکت‌ها به دلیل جذب مشتری بیشتر، خدمات و فناوری‌های بروزتر و متنوع‌تر را در اختیار مشتری‌ها قرار می‌دهند تا با متنوع کردن گذینه‌های خرید محصولات و خدمات، تعداد مشتری بیشتری هم جذب کنند. به طوری‌که تا سال 2016 میلادی تقریبا 350 میلیون دوربین مداربسته در سراسر جهان نصب و مورد استفاده قرار گرفته است که حدود 60 درصد این دوربین‌ها در قاره آسیا نصب شده‌اند. قبل از این‌که اقدام به استفاده از دوربین‌های مداربسته کنید، لازم است که اطلاعات مختصری درباره‌ی چگونگی پیدایش دوربین‌ مداربسته در مشهد تا به امروز را بدانید. در ادامه با ما همراه باشید تا با هم مروری بر تاریخچه دوربین‌ مداربسته داشته باشیم.

تاریخچه دوربین‌ مداربسته

در ادامه درباره‌ی تاریخچه دوربین‌ مداربسته از ابتدا تا امروز را توضیح خواهیم داد.

نظارت زنده

در تاریخچه دوربین مداربسته نخستین سیستم مداربسته یا همان CCTV در سال 1942 توسط والتر بروچ در آلمان ساخته شد که برای اولین بار در زمان جنگ جهانی دوم برای نظارت بر راه‌اندازی موشک‌های V2 مورد استفاده قرار گرفت. استفاده از این سیستم کار راحتی بود ولی کیفیت فیلم‌های ضبط شده پایین بود اما با این وجود همچنان به هدفی که برای آن طراحی شده بود یعنی نظارت زنده خدمت می‌کرد. پس از مدتی این دوربین‌ها از نظارت بر پرتاب موشک‌ها خارج شدند و مورد استفاده عموم قرار گرفتند که اولین دوربین مداربسته در سال 1949 در ایالت متحده آمریکا نصب شد. این دوربین‌ مداربسته نصب شده در آمریکا همچنان گرافیک خوبی نداشت و فیلم‌های کوتاه را هم نمی‌توانست ذخیره کند یعنی فقط برای نظارت زنده مورد استفاده قرار گرفته بود.

حلقه‌های مغناطیسی

سال‌ های بعد برای اولین بار با توجه به حلقه‌های مغناطیسی که برای دوربین‌ها مورد استفاده قرار گرفت، امکان ذخیره فیلم‌ها برای زمان دیگر به وجود آمد. اما این تکنولوژی ضبط حلقه‌ به حلقه کند و خسته‌کننده بود و نوارهای مغناطیسی نیاز به تعویض به صورت دستی داشت که این فرایندی سخت، غیرقابل اعتماد و پرهزینه بود. پس از آن در سال 1969 شخصی به نام ماری ون بریتان برای محافظت خانه‌ها دوربین امنیتی اختراع کرد که امکان دیدن و شنیدن صدای شخصی را که پشت در بود از طریق دستگاهی که این سیستم داشت برای صاحب‌خانه فراهم بود.

ظهور VCRها و راه حل تسهیم

از سال 1970 با ظهور VCRها و ضبط کننده نوارهای کاست، انقلابی عظیم در تکنولوژی سیستم‌های دوربین مداربسته روی داد که باعث سهولت ضبط و پاک‌ کردن ویدیو شد که بسیار راحت‌تر از نسخه‌های پیشین بود. از این دهه به بعد استفاده از دوربین‌های مداربسته گسترش یافت و این تکنولوژی در دسترس مردم قرار گرفت. پس از آن در سال 1990 پیشرفت قابل توجهی به نام راه حل تسهیم رخ داد که این تکنولوژی باعث می‌شد سیگنال‌های ویدیویی، از تعدادی از دوربین مداربسته ترکیب شوند و در یک مانیتور به نمایش دربیایند. یعنی اگر در یک سازمان 5 دوربین مداربسته نصب بود، سیگنال‌های این دوربین با هم ترکیب شده و در یک نوار ضبط می‌شد که این مرحله از تکامل باعث محبوبیت دوربین‌های مداربسته شد.

دوربین‌ مداربسته مدرن

پس از به کارگیری چندگانه سازی دیجیتال که امکان استفاده از چند دوربین به صورت همزمان فعال شد، امکان ضبط حرکتی نیز فراهم شد که این تکنولوژی باعث صرفه‌جویی در هزینه و زمان شده است. به دنبال پیشرفت‌های پله به پله این سیستم امنیتی، دوربین‌های مداربسته امروزه بسیار پیشرفت کرده‌اند که به صورت مستقل کار می‌کنند و اطلاعات را برای نمایش ذخیره می‌کنند. همچنین دوربین‌های مداربسته مدرن از اینترنت استفاده می‌کنند و انواع مختلفی دارند که شما می‌توانید با توجه به نیازتان اقدام به نصب دوربین مداربسته کنید.

روی کار آمدن دیجیتال و DVRها

با گذشت زمان و با روی کار آمدن دیجیتال، VCRها جای خود را به DVRها دادند که این تکنولوژی باعث ساده‌تر و کاربرپسندتر شدن سیستم‌های مداربسته شد. به طوری‌که دیگر سازمان‌ها برای ذخیره و آرشیو اطلاعات خود به نوارهای ویدیویی نیاز نداشتند.

دستگاه‌های NVR

با به روز شدن تکنولوژی، امکان استفاده از  NVRها به وجود آمد. این سیستم‌ها ابتدا فیلم‌ها را در دوربین رمزگذاری و پردازش می‌کنند و پس از آن فیلم را برای ذخیره‌سازی یا کنترل از راه دور به دستگاه NVR هدایت می‌کنند. این تکنولوژی به کاربران این اجازه را می‌دهد تا بخش‌های مختلف سازمان را در هر زمان که خواستند به وسیله شبکه مشاهده کنند. دستگاه NVR بسیار راحت‌تر و با کیفیت تر از دستگاه DVR می‌باشد به گونه‌ای که با روی کار آمدن NVRها، امکان ذخیره اطلاعات از دوربین‌هایی با کیفیت بالا فراهم شد و برای شرکت‌های بزرگ بسیار سودمند بود.

انواع دوربین‌ مداربسته از ابتدا تا کنون

در زیر به طور مختصر به توضیح انواع دوربین‌های مداربسته در سه نوع دوربین مداربسته آنالوگ، دیجیتال HD و تحت شبکه IP که از ابتدا تا کنون مورد استفاده قرار گرفته‌اند خواهیم پرداخت.

دوربین مداربسته آنالوگ

دوربین مداربسته آنالوگ جزو ابتدایی‌ترین نوع دوربین‌های مداربسته به حساب می‌آید و تقریبا همراه با اولین نسل از تجهیزات امنیتی الکترونیکی صورت گرفته است که به دلیل دریافت و ارسال صدا و تصویر از امواج آنالوگ بهره می‌گیرند. اما امروزه دوربین‌های مداربسته آنالوگ با وجود روی کار آمدن دوربین‌های شبکه یا دیجیتال در حال خارج شدن از رده هستند و تقریبا منسوخ شده‌اند.

دوربین مداربسته دیجیتال HD

با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی دوربین‌های مداربسته آنالوگ نیاز به تغییر داشتند و به همین منظور برای کیفیت بهتر تصاویر دوربین‌های مداربسته دیجیتال روی کار آمدند. این نوع از دوربین‌ها روی بستر آنالوگ راه‌اندازی می‌شوند و این امر باعث می‌شود تا سیستم‌های قدیمی آنالوگ با هزینه پایین و بدون تغییر بستر به سیستم جدید HD تغییر کنند.

دوربین مداربسته تحت شبکه

دوربین‌های مداربسته تحت شبکه در سال 1995 توسط شرکت سوئدی اکسیس که بر پایه سیستم عامل‌های لینوکس بودند ساخته شدند. این دوربین‌ها با تکنولوژی ساخت کاملا متفاوت بعد از دوربین‌های آنالوگ و HD در سال 2001 روی کار آمدند که با ظهور این نوع دوربین تحول عظیمی در این صنعت اتفاق افتاد. به طوری‌که از هر نقطه جهان امکان ارتباط تصویری و یا صوتی با این سیستم برقرار شد و هم اکنون تصاویر ثبت شده توسط دوربین‌های مداربسته را می‌توان در گوشی‌های هوشمند و تبلت‌ها و … مشاهده کرد.

سخن پایانی

امروزه بیش از 30 سال از روی کار آمدن اولین دوربین‌ مداربسته می‌گذرد و با گذشت زمان با افزایش و گسترش نیازهای کاربران، شاهد تغییرات چشمگیر این فناوری بودیم. به طوری‌که امروزه حتی دوربین‌های شبکه با رزولوشن 16 و 20 مگاپیکسل نیز وجود دارد و این دوربین‌ها می‌توانند تصاویر را با تمام جزئیات نمایش دهند. قطعا نسخه پیشرفته‌تر بعدی از دوربین‌های مداربسته که از آن خبر داده شده است، HDTVI می‌باشد که  هنوز وارد مرحله تولید انبوه نرسیده است. اما دیگر بحث انحصاری بودن را ندارد و رقابت بر سر تولید این تکنولوژی منتج به کاهش قیمت این محصول و تولید انبوه آن از سوی تولیدکنندگان خواهد شد.

احساس نیاز به آرامش و امنیت با توجه به افزایش جمعیت در چند سال اخیر از دغدغه‌های اصلی  تمامی افراد جامعه شده است و دوربین‌های مداربسته حس آرامش و امنیت را برای افراد به ارمغان آورده است. به علاوه، دوربین‌های مداربسته راهکار بسیار مناسبی برای جلوگیری از آسیب‌های جانی و مالی است که امروزه در همه‌جای دنیا این تکنولوژی به کار گرفته شده است. نصب و راه‌اندازی دوربین های مداربسته به شما این امکان را می‌دهد تا این آرامش و اطمینان را به راحتی به دست آورید. و در پایان امیدواریم که با خواندن این مقاله اطلاعات و آگاهی لازم را در مورد تاریخچه دوربین‌ مداربسته کسب کرده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button