دوربین مداربسته تحت شبکه چه مزایا و معایبی دارد؟

دوربین مداربسته تحت شبکه
مدت زمان مطالعه مقاله دوربین مداربسته تحت شبکه: 10 دقیقه

رشد جمعیت کشور در طی سال‌های اخیر، باعث شده است تا احساس نیاز به آرامش و امنیت بیشتر از قبل خود را بروز دهد. دوربین‌های مداربسته جزو مهم‌ترین عنصر سیستم‌های امنیتی به شمار می‌روند که وظیفه اصلی تمامی دوربین‌های مداربسته در انواع مختلف دریافت تصویر و ارسال آن برای دستگاه ضبط جهت ذخیره‌سازی می‌باشد که باعث شده‌اند تا از نگرانی‌های مردم کاسته شود و احساس آرامش و امنیت را برای همگان به ارمغان آورد. به علاوه دوربین‌های مداربسته راهکار بسیار مناسبی برای جلوگیری از آسیب‌های جانی و مالی هستند که امروزه احساس نیاز به آرامش و امنیت از اصلی‌ترین دلیل استفاده از دوربین‌های مداربسته نظیر دوربین مداربسته تحت شبکه شده است و در همه جای دنیا این تکنولوژی به کار گرفته شده است.

 

مقدمه

رشد جمعیت کشور در طی سال‌های اخیر، باعث شده است تا احساس نیاز به آرامش و امنیت بیشتر از قبل خود را بروز دهد. دوربین‌های مداربسته جزو مهم‌ترین عنصر سیستم‌های امنیتی به شمار می‌روند که وظیفه اصلی تمامی دوربین‌های مداربسته در انواع مختلف دریافت تصویر و ارسال آن برای دستگاه ضبط جهت ذخیره‌سازی می‌باشد که باعث شده‌اند تا از نگرانی‌های مردم کاسته شود و احساس آرامش و امنیت را برای همگان به ارمغان آورد. به علاوه دوربین‌های مداربسته راهکار بسیار مناسبی برای جلوگیری از آسیب‌های جانی و مالی هستند که امروزه احساس نیاز به آرامش و امنیت از اصلی‌ترین دلیل استفاده از دوربین‌های مداربسته نظیر دوربین مداربسته تحت شبکه شده است و در همه جای دنیا این تکنولوژی به کار گرفته شده است.

دوربین‌های مداربسته انواع مختلفی دارند که هر روز شرکت‌ها به دلیل جذب مشتری بیشتر، خدمات و فناوری‌های بروزتر و متنوع‌تر در اختیار مشتری‌ها قرار می‌دهند تا با متنوع کردن گذینه‌های خرید محصولات و خدمات، تعداد مشتری بیشتری هم جذب کنند. با توجه به گسترش کاربرد دوربین‌های مداربسته در همه نهادهای دولتی، خصوصی و اماکن تجاری و مسکونی به منظور برقراری امنیت این دوربین‌ها در انواع متفاوتی طراحی شدند تا با توجه به نیاز شما و شرایط موجود در محل نصب بتوان از آن‌ها استفاده کرد. دوربین‌های مداربسته در سه نوع وجود دارند که ما در این مقاله به دوربین‌های مداربسته تحت شبکه یا IP خواهیم پرداخت.

دوربین‌های مداربسته تحت شبکه در سال 1995 توسط شرکت سوئدی اکسیس که بر پایه سیستم عامل‌های لینوکس بودند ساخته شدند. این دوربین‌ها با تکنولوژی ساخت کاملا متفاوت بعد از دوربین‌های آنالوگ و HD در سال 2001 وارد بازار شدند که با ظهور این نوع دوربین تحول عظیمی در صنعت تکنولوژی اتفاق افتاد. این نوع از دوربین‌های مداربسته بستری کاملا متفاوت با نوع قدیمی آنالوگ از لحاظ تجهیزات و کابل مورد استفاده برای نصب و انتقال اطلاعات دارند. در ادامه با ما همراه باشید تا اطلاعات جامع‌تری را در مورد دوربین‌های مداربسته تحت شبکه یا IP در اختیار شما قرار دهیم.

دوربین مداربسته تحت شبکه چیست؟

امروزه دوربین‌های مداربسته تحت شبکه یا IP نیز با پیشرفت شبکه‌های کامپیوتری تحت عنوان عضوی از خانواده‌ی شبکه‌های کامپیوتری روی کار آمدند که در مقابل دوربین‌های مداربسته آنالوگ که شکل سنتی‌ای از سیستم مداربسته را تشکیل می‌دهند، قرار می‌گیرند. دوربین تحت شبکه نوعی از دوربین مداربسته در مشهد است که بر خلاف دوربین‌های مداربسته آنالوگ از پروتکل‌های شبکه برای ارسال اطلاعات استفاده می‌کند و معمولا برای نظارت تصویری و سامانه‌های حفاظتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. از آن‌جایی که این‌ دوربین‌ها توانایی پردازش تصویر را در خود دوربین دارند می‌توان دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP را نوعی کامپیوتر کوچک نیز به حساب آورد.

دوربین‌های مداربسته تحت شبکه اطلاعات تصاویر را از طریق حسگرها دریافت می‌کنند و سپس آن‌ها را به اطلاعات دیجیتال تبدیل می‌کنند و تصاویر را طبق پروتکل‌های شبکه به شبکه می‌فرستند. هر کدام از شرکت‌های سازنده دوربین‌های مداربسته تحت شبکه از پروتکل‌های مخصوص به خود استفاده می‌کنند و به همین دلیل دیگر امکان استفاده چند دوربین متفاوت برای یک سیستم یکپارچه در یک سیستم مداربسته شبکه وجود ندارد و تنها راه استفاده از دوربین‌ها به این صورت تطابق آن‌ها با پروتکل Onvif می‌باشد. همچنین وجود قسمت‌های تبدیل کننده در این دوربین‌ها پیچیدگی و هزینه آن‌ها را افزایش داده است.

لازم است بدانید که دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP به یک رابط اترنت (Fast Ethernet Interface) مجهز شده‌اند که برای ارسال تصاویر خود در قالب داده‌ها بر روی بستر شبکه از پروتکل‌های اینترنت بهره می‌گیرند و در جهت مقاصد نظارتی (Surveillance) به کار می‌روند. همچنین این نوع دوربین‌ها هنگام راه‌اندازی به یک سوئیچ شبکه برای برقراری ارتباط بین دوربین‌ها و سیستم‌های اتصالی نیاز دارند و در صورتی که بخواهید این تصاویر را به صورت آنلاین و از طریق اینترنت در محل کار و زندگی خود ملاحظه کنید، همانند دوربین‌های آنالوگ به یک مودم روتر نیز نیاز دارید.

دوربین‌های مداربسته تحت شبکه را می‌توان از دوطریق منبع تغذیه یا اداپتور و یا کابل شبکه یا به صورت POE تغذیه کرد. برای تغذیه POE دیگر در کنار دوربین نیازی به نصب اداپتور نیست و این نوع تغذیه باعث حذف تمامی هزینه‌ها و پیچیدگی‌های کابل‌کشی تغذیه می‌شود. البته ناگفته نماند که در زیر ساخت شبکه تمام سوئیچ‌های مورد نظر باید از نوع POE باشند که تقریبا به مراتب نسبت به کابل کشی هزینه بیشتری دارند. لازم است گفته شود که استفاده از دوربین‌های تحت شبکه روز به روز در حال افزایش است و دوربین‌های نسل قبل یعنی آنالوگ نیز کم کم جای خود را به طور کامل به این نوع از دوربین‌ها خواهند داد.

انواع دوربین مداربسته تحت شبکه

دوربین‌های مداربسته تحت شبکه یا IP نیز همانند سایر انواع دوربین‌ها در انواع مختلفی هستند که در ادامه در مورد انواع دوربین مداربسته تحت شبکه و مهم‌ترین خصوصیات هر کدام توضیح خواهیم داد.

دوربین مداربسته IP متمرکز

دوربین مداربسته آی‌پی متمرکز نوعی از دوربین مداربسته تحت شبکه است که برای ضبط تصاویر به یک شبکه مرکزی نیاز دارد که با نام NVR (Network Video Recorder) شناخته می‌شود و ضبط ویدیوها را مدیریت می‌کند. این دوربین‌ها فقط می‌توانند با سایر دستگاه‌های شبکه ارتباط برقرار کنند به همین دلیل فقط باید از NVR استفاده شود و DVR را نمی‌توان مورد استفاده قرار داد. هم‌چنین دوربین‌ها از طریق کابل شبکه Ethernet و یا به شکل بی‌سیم Wi-Fi در این سیستم متصل می‌شوند.

دوربین مداربسته IP غیر متمرکز

دوربین مداربسته آی‌پی غیر متمرکز نوع دیگری از دوربین مداربسته تحت شبکه است که به شبکه مرکزی NVR نیازی ندارد زیرا عملکرد این سیستم به گونه‌ای است که تصاویر ضبط شده را به طور مستقیم بر روی هر وسیله استانداردی مانند کارت‌های NAS، SD و یا دریافت کننده‌ها بر روی کامپیوتر ذخیره می‌کنند. در واقع می‌توان گفت این دوربین‌ها پس از دریافت اطلاعات از حسگرها به سرعت آن‌ها را به اطلاعات دیجیتال تبدیل می‌کنند، یعنی عملکردی مانند کامپیوترها دارند و یک دستگاه کاملا مستقل به شمار می‌روند.

دوربین مداربسته تحت شبکه بی‌سیم

از خاص‌ترین و پرطرفدارترین دوربین‌های تحت شبکه یا IP، نوع بی‌سیم آن می‌باشد. در واقع می‌توان گفت که دوربین مداربسته بی‌سیم یا وایرلس زیر نظر تکنولوژی تحت شبکه ارائه می‌شوند. از مزیت مهم این نوع دوربین نصب بسیار ساده آن است که برای نصب به تخصص خاصی نیاز ندارد ولی به یاد داشته باشید که از یک سیم تغذیه هنگام استفاده از دوربین نیاز پیدا خواهید کرد. جالب است بدانید که امکان استفاده از برخی دوربین‌های تحت شبکه بی‌سیم در شرایط قطع شدن برق تا چند ساعت وجود دارد زیرا از یک نوع باتری داخلی تعبیه شده در آن استفاده می‌کند. تصاویر این دوربین‌ها نیز از طریق کابل LAN و یا به وسیله Wi-Fi انتقال می‌یابد.

مزایا و معایب دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP

دوربین‌های مداربسته تحت شبکه یا IP اطلاعات را از طریق شبکه اینترنت جابه‌جا می‌کنند و مانند دوربین‌های مداربسته آنالوگ به کابل برای انتقال اطلاعات نیاز ندارند. همچنین این دوربین‌ها قابلیت انتقال صدای دوطرفه از طریق شبکه را نیز دارند و به نوعی می‌توان گفت قابلیت این‌که مانند یک تلقن همراه عمل کند را دارد. از ویژگی‌های بسیار مهم دوربین مداربسته تحت شبکه استفاده از شبکه‌های اینترنتی نظیر Wi-Fi و شبکه‌های موبایلی است. هوش مصنوعی نیز از ویژگی‌های کاربردی دوربین‌های IP است که در برخی از موارد به کاربر کمک می‌کند تا فرایندهای شناسایی را به کمک سیستم‌های هوشمند به سرانجام برساند.

داده‌ها در دوربین تحت شبکه توسط پروتکل‌های WPA،TKIP،AES یا WPA2 انتقال می‌یابند که به همین دلیل می‌توان گفت این نوع از دوربین‌ها امنیت بسیار بالایی را برای کاربران خود از طریق شبکه ایجاد می‌کند. همچنین این نوع از دوربین برق و تصویر را فقط با یک کابل از تکنولوژی POE (Power Over Ethernet) انتقال می‌دهد و به انجام می‌رساند. و لازم است بدانید که از طریق دوربین‌های آی‌پی امکان پردازش تصویر بر روی تصاویر وجود دارد که پردازش‌های انجام شده روی تصویر به مدل دوربین و شرکت سازنده آن بستگی دارد. از جمله این پردازش‌ها تشخیص عبور از خط، تشخیص چهره انسان، تشخیص پارک خودرو در مکان غیر مجاز و … می‌باشد. به دلیل انعطاف‌پذیری بالای این نوع دوربین به راحتی می‌توان دوربین مداربسته را در هر کجا از شبکه جابه‌جا کرد.

از معایب دوربین مداربسته تحت شبکه می‌توان به تاثیر آن‌ها بر روی شبکه و کاهش سرعت آن اشاره کرد زیرا حجم زیادی از اطلاعات در دوربین‌های با رزولوشن بالا باید در هر لحظه جابه‌جا شود که با توجه به پهنای باند محدود شبکه می‌تواند موجب ایجاد اختلال در شبکه شود. اما باز هم با این وجود می‌توان با استفاده از فیبر نوری و شبکه‌های گیگابایتی اقدام به رفع این مشکل کرد و در صورت بروز اختلال باید ظرفیت شبکه را افزایش داد. از دیگر معایب این نوع دوربین محدودیت طول کابل است زیرا داده‌ها بر روی کابل Cat5 محدود به مسافت تا 100 متر می‌باشند که البته برای افزایش مسافت می‌توان از Repeater استفاده کرد. همچنین این دوربین‌ها به دلیل توانایی پردازش و ذخیره تصویر از قیمت بالایی برخورد هستند.

اجزای اصلی سیستم مداربسته تحت شبکه برای نصب

اجزای اصلی سیستم مداربسته شبکه دوربین مداربسته، دستگاه ضبط ویدیویی، هارد دیسک، منبع تغذیه دوربین‌ها، سوییچ شبکه، کابل شبکه، کابل برق و اتصالات شبکه است که وظایف هر کدام را برای شما شرح خواهیم داد. دوربین مداربسته وظیفه تصویربرداری را برعهده دارد و دستگاه ضبط ویدیویی سرور مرکزی دوربین مداربسته تحت شبکه است که تصاویر را دریافت، ضبط یا نمایش می‌دهد. هارد دیسکی داخل دستگاه ضبط ویدیویی یا همان NVR وجود دارد که وظیفه ضبط تصویر را برعهده دارد که میزان ضبط به حجم هارد دیسک بستگی دارد. منبع تغذیه نیز ولتاژ برق شهر را به 12 ولت تغییر می‌دهد تا امکان تغذیه دوربین را فراهم کرده باشد.

برای پیاده‌سازی شبکه‌ای از دوربین‌های مداربسته که حداقل شامل 2 دوربین می‌باشد باید از سوییچ شبکه استفاده شود که این سوییچ در واقع نقش انشعاب دهنده را در این سیستم بر عهده دارد. وظیفه انتقال اطلاعات بین دوربین‌ها و شبکه توسط کابل شبکه صورت می‌گیرد که قطعا نمونه کامل کابل‌های شبکه در وب سایت دوربین شبکه وجود خواهد داشت. انتقال برق از منبع تغذیه تا دوربین نیز توسط کابل برق انجام می‌شود که البته اگر دوربین‌ها به صورت POE تغذیه شوند دیگر نیازی به کابل برق نخواهد بود و اتصالات شبکه نیز به ملزومات مورد نیاز برای اتصال کابل‌ها و … گفته می‌شود.

برای خرید یک دوربین‌ مداربسته تحت شبکه علاوه بر اجزای اصلی سیستم حتما باید به رزولوشن دوربین، پهنای باند، لنز دوربین، فرمت فشرده سازی، نرخ فریم ریت، پشتیبانی از POE و … دقت شود. زیرا برخی از سنسورها مانند سنسور CMOS نسبت به نویز حساسیت بیشتری نشان می‌دهند اما سنسورهای CCD کیفیت بالاتری هنگام انتقال اطلاعات از خود به نمایش می‌گذارند. همینطور لازم است بدانید که اگر مکانی که قصد نصب دوربین را دارید دارای نور خوب و منطقه روشنی است انتخاب دوربین شما بسیار محدود می‌شود زیرا نور زیاد کار را برای هر دوربین مداربسته بسیار آسان می‌کند.

سخن پایانی

همان‌طور که گفته شد دوربین‌های مداربسته تحت شبکه دارای مزایای زیادی هستند و در صورتی که هزینه‌های مالی سیستم مداربسته برای شما چندان اهمیتی ندارد توصیه می‌کنیم که همیشه از سیستم مداربسته تحت شبکه استفاده کنید. اما اگر برای خرید و راه‌اندازی سیستم امنیتی محدودیت مالی دارید و سیستم امنیتی شما کوچک است، سیستم‌های مداربسته آنالوگ نسل جدید نیاز شما را تا حدودی پوشش خواهد داد. ولی در پروژه‌های خیلی بزرگ که تعداد دوربین‌ها بالا هستند، حتما باید از سیستم‌های تحت شبکه استفاده شود زیرا هزینه‌ها به طور قابل توجهی کاهش می‌یابند.

برای این‌که بتوانید انتخاب بهتری از بین انواع دوربین‌های مداربسته داشته باشید، لازم است که نسبت به هدف خود و محل نصب آگاهی اطلاعات دقیق داشته باشید و بهتر است که قبل از خرید حتما از افراد متخصص کمک بگیرید. به عنوان سخن آخر توصیه می‌کنیم که دوربین‌ مداربسته تحت شبکه یا IP و لوازم جانبی آن را فقط از فروشگاه‌های معتبر تهیه کنید تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود. همچنین نصب و راه‌اندازی دوربین های مداربسته به شما این امکان را می‌دهد تا آرامش و اطمینان لازم را با هر عنوانی که می‌خواهید، به دست آورید. در پایان امیدواریم که این مقاله کمک و آگاهی لازم را در ارتباط با دوربین مداربسته تحت شبکه در اختیار شما قرار داده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button