در مورد انواع دوربین های مداربسته چه می‌دانید؟

انواع دوربین مداربسته
مدت زمان مطالعه مقاله انواع دوربین های مداربسته : 8 دقیقه

امروزه انواع دوربین های مداربسته جزو مهم‌ترین عنصر سیستم‌های امنیتی به شمار می‌روند که وظیفه اصلی تمامی دوربین‌های مداربسته در انواع مختلف دریافت تصویر و ارسال آن برای دستگاه ضبط جهت ذخیره‌سازی می‌باشد. مهم‌ترین قسمت سیستم دوربین مداربسته، دوربین است که وظیفه دریافت تصاویر محیط را بر عهده دارد. دوربین‌های مداربسته یا همان CCTV می‌توانند در یک یا چند محل متفاوت نصب شوند و به یک دستگاه پردازشگر تصویر متصل شوند و مجموعه‌ای از تصاویر را بر روی یک سیستم گرد هم آورند. این مجموعه می‌تواند قابل رویت یا پنهان باشد و یا فقط برای یک یا چند نفر قابل مشاهده باشد.

فهرست مطالب
  • مقدمه

  • انواع دوربین های مداربسته

    • دوربین مداربسته آنالوگ

    • دوربین‌ مداربسته دیجیتال HD

    • دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP

  • دوربین مداربسته بر اساس ظاهر

    • دوربین مداربسته دام

    • دوربین مداربسته اسپیددام یا PTZ

    • دوربین مداربسته بولت

    • دوربین مداربسته مینیاتوری یا پین هول

    • دوربین مداربسته فیش آی یا چشم ماهی

    • دوربین مداربسته حرارتی

  • دوربین از نظر انتقال تصاویر

    • دوربین مداربسته بی سیم (وایرلس)

    • مداربسته سیمی

  • سخن پایانی

 

مقدمه

امروزه انواع دوربین‌ های مداربسته جزو مهم‌ترین عنصر سیستم‌های امنیتی به شمار می‌روند که وظیفه اصلی تمامی دوربین‌های مداربسته در انواع مختلف دریافت تصویر و ارسال آن برای دستگاه ضبط جهت ذخیره‌سازی می‌باشد. مهم‌ترین قسمت سیستم دوربین مداربسته، دوربین است که وظیفه دریافت تصاویر محیط را بر عهده دارد. دوربین‌های مداربسته یا همان CCTV می‌توانند در یک یا چند محل متفاوت نصب شوند و به یک دستگاه پردازشگر تصویر متصل شوند و مجموعه‌ای از تصاویر را بر روی یک سیستم گرد هم آورند. این مجموعه می‌تواند قابل رویت یا پنهان باشد و یا فقط برای یک یا چند نفر قابل مشاهده باشد.

نخستین دوربین مداربسته در سال 1942 توسط ارتش آلمان ساخته شد که برای نظارت بر چگونگی شلیک موشک V2 در ایستگاه پرتاب این موشک مورد استفاده قرار گرفت. پس از آن حدود 7 سال بعد در آمریکا سیستم‌های مداربسته تجاری با نام vericon به بازار آمد که استفاده از این دوربین‌های مداربسته نیازی به مجوز دولتی نداشت. شرکت Axis نیز با استفاده از پایه نرم‌افزاری لینوکس اولین دوربین‌های شبکه را در سال 1996 تولید کرد که این دوربین‌ها بر اساس استانداردهای HTTP و RTSP طراحی شده بود و از استانداردهای IP برای ارسال تصاویر در قالب اطلاعات استفاده می‌کرد. امروزه نیز استفاده از دوربین‌های مداربسته در همه جای دنیا گسترش پیدا کرده است و در سطح شهر به قسمتی از روند پیگیری پلیس و سازمان‌های امنیتی تبدیل شده است.

امروزه کمپانی‌های ساخت دوربین‌های مداربسته به سرعت در حال پیشرفت هستند تا تحت هر شرایطی نیاز امنیتی شما را فراهم کنند. با توجه به گسترش کاربرد دوربین‌های مداربسته در همه نهادهای دولتی، خصوصی و اماکن تجاری و مسکونی به منظور برقراری امنیت این دوربین‌ها در انواع متفاوتی طراحی شدند تا با توجه به نیاز شما و شرایط موجود در محل نصب بتوان از آن‌ها استفاده کرد. انواع دوربین‌های مداربسته موجود در بازار دارای ویژگی‌های فنی و تنظیمات متفاوتی هستند، به این دلیل انتخاب نوع دوربین از اهمیت زیادی برخوردار است. در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد انواع دوربین‌های مداربسته اطلاعات جامع‌تری در اختیار شما قراردهیم.

انواع دوربین مداربسته بر اساس تکنولوژی ساخت

انواع دوربین مداربسته در مشهد در سه نوع دوربین مداربسته آنالوگ، دیجیتال HD و تحت شبکه IP در بازار موجود می‌باشند که در زیر به توضیح آنها خواهیم پرداخت.

دوربین مداربسته آنالوگ

دوربین مداربسته آنالوگ جزو ابتدایی‌ترین نوع دوربین‌های مداربسته به حساب می‌آید که به دلیل دریافت و ارسال صدا و تصویر از امواج آنالوگ بهره می‌گیرند. اما امروزه دوربین‌های مداربسته آنالوگ با وجود روی کار آمدن دوربین‌های شبکه یا دیجیتال در حال خارج شدن از رده هستند و تقریبا منسوخ شده‌اند.

دوربین‌ مداربسته دیجیتال

برای این‌که سیستم امنیتی مداربسته آنالوگ به شبکه تغییر داده شود لازم بود که تمام تجهیزات و کابل‌ها عوض شوند که این امر باعث می‌شد تا هزینه تغییر و بروزرسانی سیستم بالا رود. برای جلوگیری از بالارفتن هزینه دوربین‌های مداربسته HD روی کار آمدند. این نوع از دوربین‌ها روی بستر آنالوگ راه‌اندازی می‌شوند. این امر باعث می‌شود تا سیستم‌های قدیمی آنالوگ با هزینه پایین و بدون تغییر بستر به سیستم جدید HD تغییر کنند. دوربین‌های مداربسته HD به چهار نوع HD-SDI، AHD، HD-CVI و HD-TVI تقسیم می‌شوند که هر چهار نوع می‌توانند از تصویر برداری با رزولوشن 1920*1080 را پشتیبانی کنند. این دوربین‌ها گذینه خوبی برای کاربران خانگی و تجاری می‌باشد.

دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP

دوربین‌های مداربسته تحت شبکه یا IP بستری کاملا متفاوت با نوع قدیمی آنالوگ از لحاظ تجهیزات و کابل مورد استفاده برای نصب و انتقال اطلاعات دارند. به گونه‌ای که با تنظیم آدرس IP برروی آن‌ها می‌توان به صورت آنلاین تصاویر ارسال شده را از طریق شبکه یا اینترنت دریافت و مشاهده کرد. این دوربین‌ها با تکنولوژی ساخت کاملا متفاوت بعد از دوربین‌های آنالوگ و HD وارد بازار شدند. همچنین این نوع دوربین‌ها هنگام راه‌اندازی به یک سوئیچ شبکه برای برقراری ارتباط بین دوربین‌ها و سیستم‌های اتصالی نیاز دارند و در صورتی که بخواهید این تصاویر را به صورت آنلاین و از طریق اینترنت محل کار و زندگی خود ملاحظه کنید، همانند دوربین‌های آنالوگ به یک مودم روتر نیز نیاز دارید.

دوربین مداربسته بر اساس ظاهر

از نظر شکل ظاهری به انواع متفاوتی از دوربین‌های مداربسته در بازار می‌توان دسترسی پیدا کرد که باید بر اساس مکان و کاربری، نوع مناسبی از دوربین را تهیه کرد. در ادامه در مورد انواع دوربین‌های مداربسته که به انواع بولت (bullet)، دام (dome)، فیش‌آی (fisheye)، مینیاتوری، اسپیددام (speeddome) و حرارتی (thermal) تقسیم می‌شوند، توضیح مختصری خواهیم داد تا شما با دقت بیشتری نوع دوربین را از لحاظ شکل ظاهری انتخاب کنید.

دوربین‌ مداربسته دام

دوربین مداربسته دام بر اساس شکل ظاهری و فرم بدنه که به صورت کروی شکل و گنبدی مانند است، نام‌گذاری شده است. این دوربین‌ها بر روی سقف نصب می‌شوند و به دلیل سادگی در نصب و راحتی در استفاده و همچنین زیبایی آن، در فضاهای داخلی اداری و تجاری از آنها استفاده می‌شود. همچنین به دلیل کاورهایی که در برخی از مدل‌های این دوربین استفاده شده است، می‌توان این دوربین‌ها را در فضاهای بیرونی نیز استفاده کرد زیرا در برابر رطوبت و ضربه مقاوم می‌شوند.

دوربین مداربسته اسپیددام یا PTZ

با دوربین‌های اسپیددام که از انواع دوربین های مداربسته می باشد، می‌توان روی تصاویر زوم کرد که همین قابلیت باعث شده تا در مناطق حساس، سوله‌ها، فضاهای باز و برای کنترل ترافیک بهترین گزینه باشد و یا می‌توان برنامه‌ریزی برای دوربین انجام داد که سوژه‌ای را بر اساس زمان‌بندی دنبال کند. این نوع دوربین‌ها قابلیت چرخش افقی و عمودی دارند و در حرکت افقی می‌توان دوربین را 360 درجه و در حرکت عمودی 180 درجه چرخاند. قابلیت‌های بالا، باعث شده است که این دوربین از سایر دوربین‌ها متمایز شود.

دوربین مداربسته بولت

دوربین مداربسته بولت به دوربین‌های استوانه‌ای شکل و مخروطی که شکلی مشابه با گلوله تفنگ دارند، می‌گویند که بدنه اکثر این دوربین‌ها از جنس فلز هستند و روی دیوار نصب می‌شوند. این دوربین‌ها به دلیل شکل خاص کاور (داشتن سایبان) مقاومت بیشتری در مقابل بارش باران و برف نسبت به دوربین‌های دام دارند که برای نصب در فضای خارجی مناسب‌تر می‌باشند. دوربین مداربسته بولت در شرایط بد نوری و تاریکی نیز قابلیت تصویربرداری با استفاده از نور مادون قرمز را دارد. این دوربین‌ها با توجه به اندازه نسبتا کوچک (2 تا 2ونیم اینچ) به خاطر لنز ثابت میدان دید محدودی دارد که به خاطر عملکرد لنز و فیلتر دوربین ممکن است بخشی از گوشه‌های تصویر به دست آمده قابل رویت نباشد.

دوربین مینیاتوری یا پین هول

از این نوع دوربین‌ها معمولا به عنوان دوربین مخفی استفاده می‌شود زیرا دارای اندازه کوچک 3 در 3 می‌باشد و این امکان را دارد تا از پشت یک سوراخ 3 میلی‌متری به صورت مخفی به ما تصویر دهد و نیز دارای لنز ثابت و میکروفونی جهت ضبط صدا می‌باشد. همچنین به دلیل این‌که لنز کوچکی دارد، تصاویر آن از کیفیت پایینی برخوردار است و بیشتر برای محیط‌های کوچک و دارای نورمناسب (به صورت مخفی) نصب و راه‌اندازی می‌شود. برای تصویربرداری از این دوربین‌ها در شب باید به طور جداگانه از نور مادون قرمز استفاده شود زیرا این دوربین‌ها مناسب دید در شب نیستند.

دوربین مداربسته فیش آی یا چشم ماهی

دوربین‌های مداربسته چشم‌ ماهی برای نظارت بر محیط‌های وسیع گزینه مناسبی هستند زیرا زاویه دید بالایی دارند به صورتی که تصویری پارانومیک با زاویه دید 360 درجه ارائه می‌دهند که معمولا هم بر روی سقف نصب می‌شوند. استفاده از این دوربین‌ها به دلیل پوشش وسیع باعث می‌شود که تعداد دوربین‌های مداربسته مورد نیاز کاهش و در پی آن هزینه‌ها نیز کاهش پیدا کند، به صورتی که به جای استفاده از 4 دوربین مداربسته معمولی مجزا می‌توان همان محیط را با نصب یک دوربین چشم ماهی یا فیش آی در مرکزیت به طور کامل پوشش داد که نصب و راه‌اندازی این نوع دوربین‌ هم بسیار آسان می‌باشد.

دوربین حرارتی

این دوربین‌ها توانایی تشخیص گرمای اشیای موجود در محیط را دارند، یعنی تصاویر خود را به جای نور با توجه به شکل حرارتی محیط می‌سازند و هر دما را با رنگ خاصی به نمایش در می‌آورند. معمولا اجسام گرم به ترتیب با رنگ‌های قرمز، نارنجی و زرد و اجسام سردتر به ترتیب با رنگ‌های سبز، بنفش و آبی نمایش داده می‌شوند که نصب این دوربین‌ها در مکان‌های خاص کمک بزرگی به شناسایی نفوذ غیر مجاز و سارقین می‌کند.

انواع دوربین مداربسته از نظر انتقال تصاویر

انواع دوربین‌های مداربسته از لحاظ انتقال تصویر به دو دسته بی‌سیم (وایرلس) و سیمی تقسیم می‌شوند که در ادامه در رابطه با هر کدام توضیح خواهیم داد.

دوربین مداربسته بی سیم (وایرلس)

دوربین‌های مداربسته بی‌سیم تصاویر را با استفاده از امواج وایرلس بدون هیچ گونه کابل و بستر فیزیکی  انتقال می‌دهند که فقط کافیست نرم افزار انتقال تصویر مربوطه را روی تلفن همراه خود راه‌اندازی کنید تا تصاویر را مشاهده کنید. از آن‌جایی که این دوربین‌ها برای نصب نیاز به هیچ‌گونه کابل‌کشی ندارند، جابه‌جایی آ‌ن‌ها نیز آسان است که باعث شده در مقابل دوربین‌های سیمی که نیاز به تغییراتی درطول کابل برای جابه‌جایی دارند، بیشتر مورد استفاده قرار گیرد و استقبال زیادی از این نوع دوربین‌ شود.

مداربسته سیمی

برای‌ اینکه دوربین‌های مداربسته سیمی بتوانند به دستگاه متصل شوند به یک بستر فیزیکی یا همان کابل‌ نیاز است که بسته به نوع دوربین نوع کابل هم متفاوت می‌باشد. در دوربین‌های مداربسته سیمی امنیت بیشتری نسبت به دوربین‌های بی‌سیم برقرار است زیرا در دوربین‌های سیمی امکان هک و یا شنود اطلاعات خیلی کمتر از دوربین‌های بی‌سیم است. در این نوع دوربین‌های مداربسته ارتباط بین دوربین مداربسته  HDو دستگاه HD DVR از طریق سیم کواکسیال و ارتباط بین دوربین مداربسته تحت شبکه IP و دستگاه NVR از طریق کابل شبکه می‌باشد.

سخن پایانی

برای این‌که بتوانید انتخاب بهتری از بین انواع دوربین‌های مداربسته داشته باشید، لازم است که نسبت به هدف خود و محل نصب آگاهی و اطلاعات دقیق داشته باشید و بهتر است که قبل از خرید از افراد کار بلد کمک بگیرید. قبل از خرید دوربین مداربسته فاکتورهای مهمی از قبیل سطح نور، انواع سنسور تصویر در داخل دوربین، مقدار کیفیت تصویر، مدت زمان ذخیره‌سازی تصویر دوربین‌های مداربسته، استاندارد کاری دوربین، مقدار هزینه برای نصب و هزینه‌های جانبی بعد از خرید دوربین مداربسته را طبق نیاز و توان خود حتما مد نظر قرار دهید.

رشد جمعیت کشور در طی سال‌های اخیر، باعث شده است تا احساس نیاز به آرامش و امنیت بیشتر از قبل خود را بروز دهد و تمام انسان‌ها قصد دارند به بهترین وجه از دارایی‌ها و اموال خود محافظت کنند و مهم‌تر از آن برای خودشان، خانواده، کارکنان و … محیطی امن و مطمئن فراهم کنند. نصب و راه‌اندازی دوربین های مداربسته به شما این امکان را می‌دهد تا این آرامش و اطمینان را به راحتی به دست آورید. و در پایان امیدواریم که این مقاله کمک و آگاهی لازم را برای بهترین انتخاب از بین انواع دوربین‌های مداربسته و خرید آن در اختیار شما قرار داده باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Call Now Button